Contact
Speltherapie
Speltherapie is een specifieke therapievorm gericht op kinderen die problemen hebben op sociaal-emotioneel gebied. Daarbij kun je denken aan kinderen die erg onzeker of (faal)angstig zijn. Kinderen die moeite hebben om zich staande te houden in een groep en/of met het opbouwen van vriendschap met andere kinderen. Ook nare ervaringen zoals het verlies van een dierbare of problemen in het gezin kan een kind uit balans halen waardoor het op alle gebieden slecht gaat functioneren. Kinderen kunnen niet altijd onder woorden brengen waar ze last van hebben en ze weten ook niet altijd waarom ze zich angstig of verdrietig voelen. Voor ouders is het dan moeilijk om hun kind goed te kunnen helpen. Speltherapie is voor deze kinderen een uitkomst.
Spel geeft kinderen:
Erkenning. Het kind ervaart dat het gezien wordt en dat het probleem serieus genomen wordt.
Ontspanning. In het spel kunnen kinderen uitdrukken wat ze voelen, waar ze last van hebben en wat ze wensen, zonder daar per se over te moeten praten. Spelen lucht op.
Ruimte om te zijn wie ze willen zijn. In spel is het mogelijk om jezelf te zijn, maar ook om in de ‘huid’ van een ander te kruipen.
Kracht. Kinderen ontdekken spelenderwijs hoe ze met moeilijke dingen om kunnen gaan. Het geeft ze ideeën en door zelf te bedenken wat ze kunnen, krijgen ze een krachtig gevoel.
Plezier. Spelen is voor kinderen de meest natuurlijke uitingsvorm. Ze beleven plezier aan spelen. Door plezier te hebben, komt er ruimte om te verwerken en positieve gevoelens over zichzelf en anderen te krijgen.
De inhoud van het spel wordt gezien, gestimuleerd en meebeleefd door de therapeut en zij helpt het kind om negatieve gevoelens van angst of onzekerheid te verwerken en de eigen kracht terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat het kind zelfvertrouwen opbouwt en beter in staat zal zijn om vertrouwen in anderen te krijgen. Dit versterkt de mogelijkheden voor het kind en de ouders om weer een optimaal contact te hebben met elkaar.